Sømløse overganger mellom gammelt og nytt

Nordstrand kirke har gjennomgått en omfattende rehabilitering og utvidelse som forener gammelt og nytt på en harmonisk måte. Les mer om prosjektet og se bilder av det flotte resultatet her.

Les mer

Vakre Nordstrand Kirke, med den nydelige kirkegården, ble for liten, og Elverhøy Aluminium og Glass fikk jobben for lage sømløse overganger mellom gammel og ny del i glass og aluminium.

Det nye bygget skulle være høyere og bredere enn det gamle, og et 150 år gammelt er ikke nødvendigvis helt rett, så det krevde sine gode løsninger. Etter en grundig prosjekteringsjobb ble løsningene sømløse mellom gammel og ny del.

– Prosessen var digital, pluss noe gode tilpassede tester underveis. Hele fasaden ble oppmålt digitalt og sendt til produksjonen, sier Tommy Taaje i Elverhøy Aluminium og Glass (EAG).


Godt samarbeid

Samarbeidet med hovedentreprenør Klima og Bygg var godt hele veien i prosjektet, og slik må det være i sånne utfordrende prosjekter.

– Uansett om vi har aldri så digitaliserte og nøyaktige verktøy er det håndverkerne og den kunnskapen våre ansatte har som sørger for at produktet blir bra. Vi har blant annet sørget for å tilpasse arbeidsmetoder sammen med entreprenører og til privatmarket slik at alt skal gå så smertefritt som mulig, både for oss og kunden, sier Taaje.

Innvendig visning av et moderne arkitektonisk rom med høye tak med trelister, store vinduer og metallrørelementer, noe som antyder en stilig, moderne design.
Nordstrand kirke der Elverhøy har sømløst satt sammen gammel og ny del – Foto: Knut Søderstrøm

I Nordstrand Kirke brukte EAG Schüco sine profiler til fasade, dører og vinduer. Ekstra morsomt, og utfordrende, var å kle inn de gamle og vakre buevinduene ved alteret.

– Vinduene ble oppmålt digitalt, og tegningene ble sendt for å valse ut rørprofilene til hvert enkelt vindu. Det er veldig nøyaktig arbeid for å få til akkurat den samme buede profilen til de nye glassene, forklarer Taaje.

Tre høye, buede glassmalerier satt i en murvegg, hver med intrikate, trelignende design i en monokromatisk grønn nyanse.
Foto: Knut Søderstrøm

Diamantglass og sikkerhetsglass

Det ble brukt klare glass, som betyr at de er jernredusert for å slippe det lille grønnskjæret, slik at de gamle blyglassvinduene skal ha samme lysbilde fremover. Et annet navn for slike vinduer er diamantglass på grunn av klarheten i glasset.

Alle vinduer og dører er levert med sikkerhetsglass. Det vil si at glasset er laminert og det blir ikke store skarpe glassbiter hvis man er uheldig å knuse glasset. Det er fordi i produksjonen av glasset så legges det inn en tynn klar film, som holder glassfragmentene fast. Det glasset faller ikke ut av profilen.

Rød mursteinsbygning med store glassvinduer under en himmel med hevede skyer, med en moderne glassbro som forbinder ulike deler av strukturen.
Foto: Knut Søderstrøm